Na Marku vznikne venkovní expozice. Bude stát v místech, kde před 400 lety chodil i Komenský

na marku

Cesta, po níž kráčely osobnosti jednoty bratrské, se stane součástí atraktivní venkovní expozice. Ta se začne za pár měsíců stavět v přerovské lokalitě zvané Na Marku, kde archeologové před třemi lety narazili na nečekaný objev – odkryli základy duchovního centra jednoty bratrské, jehož součástí byl vedle modlitebny a unikátní renesanční cesty také dům se školou, v níž působil od roku 1614 Jan Amos Komenský. Od zajímavé venkovní prezentace si vedení města slibujeme mimo jiné i zájem turistů o přerovskou historii.

„Původně se v této části města počítalo se stavbou parkoviště. Když byl dostavěn nový Tyršův most, jevilo se toto místo jako vhodné pro parkování. Ovšem poté, co archeologové narazili na základy staveb a dostali ze země zajímavé historické artefakty, došlo k přehodnocení záměru. Navíc lokalita byla letos na jaře prohlášena za kulturní památku, čímž její důležitost ještě vzrostla,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Dnes je už jisté, že místo parkoviště tu budou zdi s expozicí a symbolické solitérní prvky, vyznačující obrys někdejšího kostela.  Zakoření tu i nové platany, které návštěvníkům nabídnou stín k odpočinku, hře i k rozjímání.

„Nová stavba bude prezentovat především myšlenky Jana Amose Komenského. Podle něj dosahuje člověk poznání světa skrze smysly, rozum a písmo – a řešené území je proto i takto rozděleno do tří symbolických částí,“ uvedla architektka města Klára Koryčanová.  Například tu bude pietní připomínka bratrské modlitebny - v provedení z hladkého, bílého prefabrikovaného betonu. Své místo tu bude mít samostatně stojící pilíř, který označí místo historické zvonice. Ta má nabádat návštěvníky k pozvednutí zraku k nebesům a zároveň se má stát viditelným symbolem, jenž bude lákat kolemjdoucí k návštěvě. „Na návštěvníky čeká i venkovní prezentace nálezů – ve vitrínách uvidí texty, schémata, ale také kopie artefaktů, které tu ze země vyzdvihli archeologové. Součástí expozice budou i herní prvky, které mají bystřit pozornost, úsudek a paměť – vše v duchu idejí Učitele národů,“ doplnil náměstek Košutek.

Opravdovou „perličkou“ daného území se ovšem stane odkrytá historická cesta, z níž byl přístup do školy – a po které prokazatelně kráčeli velikáni naší kulturní historie. Kromě Komenského to byl třeba i přerovský rodák a biskup jednoty bratrské Jan Blahoslav.

„Cesta je výborně zachovalá. Po jejím odkrytí ale bude ještě přivolán odborník, který určí podrobný postup pro její konzervaci,“ píše v technické zprávě architekt Zbyněk Musil, který za návrhem stojí. Boční stěny cesty, která je zhruba metr pod současným povrchem, budou částečně využívat dochované základy školy a bratrské modlitebny. Cesta bude směrem od modlitebny a od města chráněna zábradlím.

Nový „památník“ by se měl stát „tahákem“ turistické sezóny roku 2016. Úředníci přerovského magistrátu v těchto dnech už připravují podklady pro veřejnou zakázku, na podzim by měl být zahájen výběr stavební firmy, předpoklad zahájení stavebních prací hovoří o jaře příštího roku. „Půjde o zakázku malého rozsahu, protože předpokládaná cena tohoto díla je 1, 6 milionu korun včetně DPH,“ řekla závěrem vedoucí odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová.

12.8.2015 11:42:14 | přečteno 1883x | Bc. Lenka Chalupová

Navigace