Přerované vzpomenou na Karla staršího ze Žerotína

Přerov, Martin Večerka, 7.třída

Před 380 lety zemřel na přerovském zámku jeden z nejvýznamnějších evropských politiků své doby – šlechtic, spisovatel a představitel zemského patriotismu Karel starší ze Žerotína. V předvečer výročí jeho úmrtí, v sobotu 8. října, se na něj bude na nádvoří zámku vzpomínat. A nejen to. Na návštěvníky čeká dobová hudba, promítání snímků i výstava o Žerotínech.

„Program začíná v šest hodin večer a po úvodním slově historika Jiřího Lapáčka nás čeká koncert skupiny Rabussa a následně promítání snímků archeologů Zdeňka Schenka a Jana Mikulíka, kteří připomenou nález základů školy a modlitebny jednoty bratrské – míst, kde zanechal své stopy nejen Jan Amos Komenský, ale i jeho mecenáš Karel starší ze Žerotína,“ vzpomněla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná. Kromě toho bude na nádvoří k vidění výstava, které podrobně mapuje rod Žerotínů a která je součástí projektu Po stopách Žerotínů, který už pátým rokem realizuje město Přerov za podpory Olomouckého kraje.

Vzpomínková akce „Karel starší umírá…“ přenese návštěvníky přesně do dne, kdy naposledy ulehl do svého lože na přerovském zámku Karel starší ze Žerotína. Dobové zdroje vzpomínají, že právě 8. října roku 1636 napsal dvaasedmdesátiletý šlechtic svůj poslední dopis, a to tehdejšímu brandýskému hejtmanovi. Dával mu příkazy stran lovení ryb v panských rybnících, podzimního setí a stříže ovcí. Na konci dopisu nemocný a unavený Karel přiznává, že už se nemůže ani sám podepsat. „Zemřel 9. října mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou dopoledne, u jeho lože byla v posledních minutách života jeho manželka a také vnuk,“ vzpomněl historik Lapáček.

Program bude trvat zhruba hodinu a půl a vstupné se neplatí. V případě nepřízně počasí se bude hrát, promítat a vzpomínat v Mervartově síni přerovského zámku. Na akci budou k prodeji také knihy, které se zabývají aktivním a úspěšným životem muže, který se významně zapsal nejen do dějin Přerova a Habsburské monarchie.

27.9.2016 8:55:16 | přečteno 918x | Bc. Lenka Chalupová

Navigace