Kůrovcem napadené stromy půjdou k zemi. Smrkové dřevo si mohou zájemci koupit

Svrčov

Kůrovcová kalamita zasáhla ve větší míře také lesy ve vlastnictví města Přerova. Drobný, takřka nenápadný brouk zlikvidoval v letošním roce dalších 5 tisíc kubíků smrkových porostů v polesí na Svrčově, které je teď třeba pokácet a vyvézt z lesního porostu. Radní souhlasili s tím, že si občané mohou odkoupit dřevo, určené na otop -  a to za cenu od 50 do 460 korun za metr kubický. Cena je rozlišena podle jednotlivých sortimentů v případě samovýroby – tedy těžby realizované vlastními prostředky občanů.

„Pokud budou mít občané a firmy zájem o nákup již vytěženého dřeva, které je shromažďováno na odvozních místech, mohou vlákninové dřevo získat za cenu 600 korun za metr kubický bez DPH,“ konstatoval jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Zdůraznil, že minimální množství dřeva na odvozních místech, které mohou takto na Svrčově odebrat, je 20 metrů kubických.

Ceny jiných sortimentů smrkového dřeva jim sdělí na požádání lesní hospodář technických služeb. Ten jim rovněž určí porosty, které mohou po zaplacení pokácet a odvézt - nebo jim vymezí místo, z něhož je možné odvézt již vytěžené dřevo.

19.9.2018 13:32:53 | přečteno 1087x | Bc. Lenka Chalupová

Navigace