Kostel svatého Vavřince čeká oprava střechy nad presbytářem, radní souhlasí s dotací na rekonstrukci

kostel

Farní kostel svatého Vavřince potřebuje opravit střechu – a přerovští radní odsouhlasili, že na první plánovanou etapu rekonstrukce město přispěje. „Pokud budou mít v srpnu stejný názor i zastupitelé, získá na střechu Římskokatolická farnost Přerov dotaci ve výši 350 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Generální oprava střechy kostela je vyčíslena na částku přesahující deset milionů korun. Rekonstruovat se proto bude po částech. „Teď je před námi úvodní etapa za zhruba milion a čtvrt, zahrnující opravu nad presbytářem. Na tu jsme dostali dotaci z Ministerstva kultury ve výši 300 tisíc, Olomoucký kraj přislíbil částku 350 tisíc – a z našich prostředků budeme investovat 301 tisíc korun,“ řekl děkan Josef Rosenberg. Součástí opravy střechy bude podle jeho slov také zajištění statiky objektu.

Kostel svatého Vavřince, který se nachází v Kratochvílově ulici a je součástí ochranného pásma městské památkové zóny, je nemovitou kulturní památkou. Jeho zastřešení je provedeno systémem sedlových a zvalbených střech krytých pálenou střešní taškou typu bobrovka. Hranolová věž je dvoupatrová, zastřešena je cibulí s lucernou a makovicí, krytá plechem. Nad lodí je umístěna dřevěná sanktusová věžička. Z dokumentace vyplývá, že krov nad hlavní a příčnou lodí pochází z let 1927 až 1928.

Město Přerov se k plánované opravě kostela přihlásilo i v roce 2018, kdy farnosti poskytlo 120 tisíc korun – tato částka z 60 procent pokryla náklady na projektovou dokumentaci, související s rekonstrukcí kostela.

Foto: Kostel – zasvěcený mučedníku svatému Vavřinci - byl postaven po roce 1256. Roku 1524 byl původní kostel podstatně přestavěn. V roce 1642, když švédská vojska dobyla Přerov, kostel i fara vyhořely. V letech 1722 až 1732 kostel prošel rozsáhlou barokní přestavbou, ta mimo jiné znamenala i změnu původní orientace kostela a rozšíření. Přístavbou kaple Božího hrobu a novobarokní předsíně hlavního vchodu z let 1910 až 1912 byl svatostánek opět rozšířen.

29.7.2019 14:40:56 | přečteno 888x | Bc. Lenka Chalupová

Navigace