Hotel Jana v Měšťáku končí. Restaurace se otevře asi až v závěru léta

Městský dům (2016)

Z restaurace a kavárny Městského domu odchází předčasně jeho dosavadní nájemník – Hotel Jana. Společnost přišla do „Měšťáku“ 1. ledna roku 2019 a měla v plánu po dobu pěti let nejen provozovat restaurační a kavárenské zařízení stojící přímo v centru Přerova, ale také zvelebit a zmodernizovat interiér. Na to ale už nedošlo, k prvnímu květnu Jana končí.

„V polovině března jsme obdrželi od společnosti Hotel Jana návrh na ukončení smlouvy. Jako důvod zástupci uvedli, že byli neúspěšní v žádosti o úvěr na rekonstrukci restaurace – a také se odvolávali na současná omezení, kdy musí být kvůli nouzovému stavu Měšťák uzavřen,“ nastínil primátor Přerova Petr Měřínský.

Od roku 2014 do konce roku 2018 provozovaly Měšťák Kulturní a informační služby města Přerova, podnik byl ale prodělečný – město na provoz doplácelo ze své kasy každý rok v průměru milion a půl. Zástupci Hotelu Jana, kteří se přihlásili do výběrového řízení na pronajímatele, se zdáli být vhodnými nájemci. Ve městě už jedno restaurační zařízení provozují – takže zkušenosti mají, navíc přišli s návrhem, že interiér předělají do takové podoby, aby Městský dům lákal k návštěvě i mladé lidi. Právě proto, že nastínili velké plány, dostali od města jen symbolické nájemné ve výši sto korun měsíčně.

„Na úpravu vnitřních prostor, kvůli které bylo nájemné jen 1 200 korun ročně, sice nedošlo -  ale na druhou stranu je třeba zdůraznit, že jsme negenerovali dřívější ztrátu, čili finančně jsme na tom ztrátoví nebyli,“ zdůraznil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Na jeho bedra teď padá úkol najít nového provozovatele – a než vhodného nájemce najde, chce čas využít k částečným stavebním úpravám v kuchyni, a to tak, aby vyhovovala současným hygienickým normám. „Naším požadavkem na nového nájemce pak bude nové technologické vybavení této kuchyně,“ doplnil Macíček. Připomněl i to, že vzhledem k současným omezením - a to i v kulturní oblasti – se předpokládá zahájení provozu restaurace a kavárny až na začátku září.

Radní Přerova už vzali na vědomí ukončení smlouvy na pronájem a souhlasili i s dalším postupem.

Foto: Městský dům stojí na Masarykově náměstí od roku 1897 a patří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě, kde se konají divadla, koncerty i plesy. Jde o architektonicky významnou stavbu, která je v majetku Přerova. Nabízí hostům 80 míst v restauraci, 20 v salonku a 30 v kavárně, sál je pak určen pro 410 návštěvníků a na balkóně je 120 míst ke stání. Restauraci provozuje do května Hotel Jana, předtím ji provozovaly Kulturní a informační služby města Přerov - a ještě před nimi měla Měšťák v nájmu společnost Imit.

31.3.2020 11:11:34 | přečteno 1713x | Bc. Lenka Chalupová

TZ - březen 2020

Hotel Jana v Měšťáku končí. Restaurace se otevře asi až v závěru léta Strážníci se budou více zaměřovat na zákazníky „hladových okýnek“ Most nad Strhancem je ve špatném stavu, chystá se jeho oprava i vyčištění toku Hasiči chtějí dovybavit svou novou stanici, radní kývli na příspěvek Moderní projektor i bílo-stříbrné plátno. Kino Hvězda má šanci na vylepšení Osvětlení ulic projde „mapováním“. Je třeba zjistit technický stav lamp Pracující rodiče mají možnost nechat hlídat děti od dvou do pěti let v „Rodince“ Radní uvažují o snížení nájemného provozovatelům v budovách města Odběrové místo začne fungovat zítra ráno. Osamělí senioři mohou volat na linku „Jsme tady“ Zápisy do prvních tříd budou letos netradiční – bez dětí Po zimní odmlce se od příštího týdne zase začnou vyvážet kontejnery s bioodpadem Na parkovišti před nemocnicí vznikne tento týden mobilní odběrová stanice Primátor Přerova jedná se zástupci nemocnice o zřízení mobilního odběrného místa Poslední otevřená přerovská školka se zavírá, od pondělí končí i jesle Do budov a autobusů jen s rouškou, školka bude otevřena jen jedna Základní potraviny, drogerie a léky. Krizová linka začne ráno vyřizovat objednávky Školy zůstávají zavřené i pro budoucí prvňáčky, zápisy se odkládají V Přerově bude zřízena krizová linka, autobusy začnou jezdit po městě bezplatně Krizový štáb Přerova přijal dnes několik opatření, seznamte se s nimi Dnes kvůli nouzovému stavu zasedala Bezpečností rada Přerova, přijala několik opatření Soutěžící nebudou „sbírat“ kilometry v sedle kola, ale dbát na pravidelnost Kaple svatého Marka už bude stát na pozemku, který patří městu Na Návsi v Žeravicích budou mít do podzimu moderní osvětlení V Teličkově ulici jsou „oblaka“ prachu, radnice na to stavební firmu upozornila V Přerově se kvůli koronaviru ruší nejen výuka ve školách a kulturní akce Od května se zvýší nájemné v některých městských bytech – zhruba o padesát korun měsíčně Město Přerov jde do soudního sporu kvůli ovocné stezce Pastviska Přerov je rozkopaný, buduje se tu síť pro rychlý internet. Společnost slibuje, že ulice opraví Řidiče čeká od příštího týdne několik uzavírek, neprojedou přes Osmek, vyhnout se musejí i Čekyni