školník

Prázdniny začaly – děti opustily své třídy a místo nich nastupují do škol stavebníci a řemeslníci. V Přerově se bude opravovat, rekonstruovat a vylepšovat hned v několika školách.

„Základní škola Trávník prochází plánovanou rekonstrukcí silnoproudé elektroinstalace, která je tam už ve špatném stavu. Oprava spojená i s pořízením nového osvětlení přijde město na téměř 26 milionů korun,“ informoval primátor Přerova Petr Měřínský.  Škola slouží dětem už od roku 1977 a rozvody elektřiny jsou původní, tedy více než čtyřicet let staré – a už neunesou současné nároky na připojení moderních technických zařízení, proto vedení školy apelovalo na radní, aby se problémem zabývali. Učitelé upozorňovali nejen na opakující se poruchy, ale i na to, že osvětlení v učebnách je natolik nevyhovující, že by si žáci mohli poškodit zrak.  „I proto tam budou namontována nová světla, odpovídající všem parametrům. Oprava má trvat šedesát dnů od předání,“ doplnila primátorova náměstkyně Hana Mazochová.

Rekonstrukce se stane součástí i Základní školy Velká Dlážka, která už nutně potřebuje nové podlahy – pořízení keramické dlažby a související stavební práce přijdou město na necelé 2 miliony. „Vloni se podařilo vyměnit podlahy ve třetím a čtvrtém podlaží, takže letos pokračujeme ve stejném duchu. Školáci si vyzvedli vysvědčení už v úterý 23. června, aby stavební firma mohla co nejdříve začít pracovat,“ konstatoval náměstek primátora Michal Zácha. V částce za opravu je i demontáž stávajících keramických dlaždic včetně soklů, vybourání současné podlahy až na nosnou konstrukci, výměna dveřních prahů a výmalba chodeb školy.

Další investice putuje do hřiště u Základní školy U Tenisu. Za 12 milionů korun by tu během 153 dnů od předání místa mělo vyrůst moderní sportoviště s umělými vodopropustnými povrchy. „Bude tu hlavní víceúčelové hřiště a vedlejší volejbalové hřiště, dále pak hřiště na tenis, volejbal či nohejbal, streetbal, malou kopanou i florbal,“ uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Jak dále podotkla, chybět na place nebude ani atletická dráha, rozběh skoku do dálky a součástí projektu je rovněž zázemí pro správce s toaletami a mobiliář v podobě laviček, odpadkových košů, stojanů a přístřešků pro kola. Na tuto akci získalo město dotaci z Krajského úřadu Olomouckého kraje – z dotačního titulu Projekty na výstavbu a rekonstrukci sportovních zařízení na rok 2020 - ve výši 4 miliony korun.

Také děti ze Základní školy v Předmostí se mohou těšit, že příští školní rok bude pro ně – co se týče komfortu ve třídách – mnohem příjemnější. Přes prázdniny se tu totiž bude provádět zastínění oken, neboť právě tady žáci s nástupem jarních měsíců trpěli horkem. Venkovní žaluzie se budou stahovat a vytahovat pomocí elektrického pohonu a mají být opatřeny i větrným čidlem, které při překročení nastavené rychlosti větru vytáhne žaluzie do horní koncové polohy. Firma bude mít na zastínění oken 105 kalendářních dnů a město za něj zaplatí 2 a půl milionu korun.

I ostatní školy čekají opravy – byť drobnějšího charakteru. Například v Základní škole Svisle je v plánu malování v některých třídách, U Tenisu se chystají k výměně tabulí a na Trávníku k opravě hřiště. „Počítáme i drobnými úpravami v mateřských školách.  Ve školce v Kratochvílově ulici dojde k úpravám sociálního zařízení, v Újezdci se má bourat jedna z nepotřebných přístaveb, ve škole v Kozlovské ulici bude v průběhu prázdnin dokončena oprava střechy,“ vzpomněl na závěr náměstek Petr Kouba.

Foto: K dnešnímu dni mají ukončený školní rok 2019/2020 všechny přerovské základní školy – vyjma základky U Tenisu, kde se bude vydávat vysvědčení v úterý 30. června. Skončili i žáci na Trávníku (na snímku pracovník této školy, který zajišťuje údržbu) a do jejich tříd teď mohou nastoupit dělníci.

26.6.2020 10:51:35 | přečteno 939x | Bc. Lenka Chalupová

TZ - červen 2020

Bude mít Přerov nábřeží Františka Venclovského? Radní souhlasí, hlasovat ještě budou zastupitelé Přerovští školáci už mají v ruce vysvědčení, jejich třídy, chodby a hřiště obsadili dělníci Senioři si poměří síly. Čeká je běh, střelba na branku i srážení plechovek Kozlovská ulice se na dva měsíce uzavře, budou tu měnit kanalizační potrubí Sociální pracovníci sčítají bezdomovce. Chtějí vědět, kolik lidí žije v Přerově na ulici Pravidla se rozvolňují, to je šance pro koncerty na hradbách i pro svatovavřinecké hody Zástupci Přerova s německým velvyslancem uctili památku obětí masakru, který se stal před 75 lety Promítání, červený koberec i fototapeta. Do Hvězdy se přemístí Karlovarský filmový festival Nejlepší sběrači ze škol a školek dostali ceny, zámecká tradice byla letos porušena Masakr na Švédských šancích bude připomenut modlitbou a tichou vzpomínkou Na podzim bude zahájen soutěžní dialog na TGM 16, v zimě bude známa i cena rekonstrukce Dendrologové zmapují stav stromů, které rostou v Přerově Přerovskou „mapu strachu“ ovládla přednádražní čtvrť, bojí se i na Velké Dlážce Přerov má další zónu, která v centru vystaví „stopku“ lidem pobírajícím dávky na bydlení Vstupní část přerovského zámku voní novotou, úpravu interiéru zaplatilo město Armádní dům už městu definitivně nepatří, do léta roku 2023 tu budou byty a obchody