kino

Červený koberec natažený před promítacím sálem, focení u tapety s filmovým motivem, bohatá nabídka filmů - a návštěvníci, kteří si mohou užít pocit, že se stali součástí Karlovarského filmového festivalu. Tak to bude od 3. do 11. července vypadat v kině Hvězda, neboť Přerov se stane jedním z měst, kam se věhlasný festival touto formou přenese. Přehlídka nazvaná TADY VARY ve vašem kině přinese šestnáct filmových titulů.

„Filmy budou promítány denně vždy ve dvou časech – uvádět je budeme ve stejném režimu, jako všechna kina, která se do přehlídky zapojila. Samotným organizátorům je líto, že poprvé od roku 1946 se festival konat nebude, a proto zvolili tuto alternativu,“ vysvětlila vedoucí kina Svatava Měrková. Připomněla, že výjimku v časech promítání bude tvořit pouze zahajovací a zakončovací den, kdy je v plánu pouze jedna projekce, začínající v osm hodin večer.

Představení mají být koncipována ve festivalovém duchu, doplněna budou odbornými úvody přenášenými on-line do sálu, do vybraných míst se chystají rovněž osobní delegace. Zahajovacím snímkem přehlídky bude australské drama Než skončí léto, dále jsou na programu třeba dokumenty Meky, Kubrick o Kubrickovi, anebo Tajný agent. Na závěr se festival rozloučí dramatem Honey Boy, natočeném podle vlastního scénáře herce Shii LaBeoufa – film vypráví o jeho bouřlivém dětství a dospívání, cestě ke slávě a následném kolapsu.

Vstupenky na jednotlivé filmy si mohou zájemci koupit online na www.kinohvezdaprerov.cz, nebo osobně v pokladně kina. Cena jedné projekce je 140 korun. „Připravili jsme pro diváky také zvýhodněné vstupné. Kdo si koupí permanentku na celý průběh festivalu, ten zaplatí 1600 korun namísto 2240,“ podotkla Svatava Měrková. Podle ředitele Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslava Macíčka je alespoň tato možnost drobnou „náplastí“ za řadu kulturních akcí, které musely být v Přerově kvůli koronaviru zrušené.

Foto: Kino Hvězda je jedním z bezmála stovky kin, které se stanou součástí festivalu.

17.6.2020 13:49:30 | přečteno 1880x | Bc. Lenka Chalupová

TZ - červen 2020

Bude mít Přerov nábřeží Františka Venclovského? Radní souhlasí, hlasovat ještě budou zastupitelé Přerovští školáci už mají v ruce vysvědčení, jejich třídy, chodby a hřiště obsadili dělníci Senioři si poměří síly. Čeká je běh, střelba na branku i srážení plechovek Kozlovská ulice se na dva měsíce uzavře, budou tu měnit kanalizační potrubí Sociální pracovníci sčítají bezdomovce. Chtějí vědět, kolik lidí žije v Přerově na ulici Pravidla se rozvolňují, to je šance pro koncerty na hradbách i pro svatovavřinecké hody Zástupci Přerova s německým velvyslancem uctili památku obětí masakru, který se stal před 75 lety Promítání, červený koberec i fototapeta. Do Hvězdy se přemístí Karlovarský filmový festival Nejlepší sběrači ze škol a školek dostali ceny, zámecká tradice byla letos porušena Masakr na Švédských šancích bude připomenut modlitbou a tichou vzpomínkou Na podzim bude zahájen soutěžní dialog na TGM 16, v zimě bude známa i cena rekonstrukce Dendrologové zmapují stav stromů, které rostou v Přerově Přerovskou „mapu strachu“ ovládla přednádražní čtvrť, bojí se i na Velké Dlážce Přerov má další zónu, která v centru vystaví „stopku“ lidem pobírajícím dávky na bydlení Vstupní část přerovského zámku voní novotou, úpravu interiéru zaplatilo město Armádní dům už městu definitivně nepatří, do léta roku 2023 tu budou byty a obchody