Z rampy půjde odpad přímo do kontejneru. Sběrný dvůr je rozšířen

sběrný dvůr

Přerovské technické služby letos rozšířily dvě kapacitně nedostačující stavby. V létě se jim podařilo uvést do provozu další část kompostárny a v pondělí 5. října otevřou novou plochu sběrného dvoru. Přístavba přišla na 9 milionů 800 tisíc korun, z toho 2 miliony 300 tisíc pokryla dotace od státu – a za tuto částku teď v areálu Na hrázi 17 vznikla vedle stávajícího dvora nová moderní budova, která je jednou z prvních tohoto druhu na území České republiky.

Objekt se skládá z 35 prefabrikovaných železobetonových modulů, uložených na základové desce a spojených v jeden monolitický komplet. „V přízemí se nachází garáže a skladovací prostory. Na střechu, která je pojízdná a zpřístupněná rampou, je možno najíždět osobními a dodávkovými vozidly a odtud ukládat do přistavených 40 kubíkových velkoobjemových kontejnerů jak BIO odpad, tak i velkoobjemový a další odpad,“ nastínil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Rekonstrukce probíhala od loňského podzimu za plného provozu – takže jí mohli z areálu přihlížet i Přerované, kteří do dvora přiváželi vysloužilé televizory, ledničky, pračky nebo kusy nábytku. „Nová část zabrala 260 metrů čtverečních a její součástí je i válcový drtič, který odpad z kontejnerů zhutní – a ten pak bude odvážen buď k odběratelům, nebo na skládku,“ vysvětlil Střelec, který zároveň potvrdil, že rekonstrukcí kompostárny a sběrného dvora investice do likvidace odpadů nekončí.

V příštím roce chtějí technické služby pořídit nové velkoobjemové kontejnery na separovaný odpad do svozových stanovišť, dvě robotizovaná vozidla na svoz odpadů a v plánu je i rekonstrukce třídicí linky. Ta má být vybavena lisem, který bude schopen lépe likvidovat vytříděné odpady, dále zde má být nový pneumatický odsavač folie a nové dopravníky. Chybět nemá ani separátor železných a ostatních kovových nečistot.

Foto: Sběrný dvůr v ulici Na Hrázi 17 slouží Přerovanům od roku 1998 a letos se dočkal rozšíření (na snímku). Druhý přerovský sběrný dvůr byl v roce 2014 otevřen v areálu bývalých kasáren v Želatovské – tam se prozatím žádná investice neplánuje.

Nová část sběrného dvoru – Na hrázi 17

Nová část sběrného dvoru