Do Laguny jen na vlastní nebezpečí. Výsledky z laboratoře nedoporučují koupání

laguna

Laguna není v současné době vhodná ke koupání. Vyplývá to z rozboru, který si nechaly v polovině června vypracovat Technické služby města Přerova.

„Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ popsal Martin Halata ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Přerovské přírodní koupaliště neodpovídá kvalitě vody ke koupání ve dvou ukazatelích: průhlednost a vodní květ. Mikroskopický obraz ukázal, že v Laguně se nacházejí například rozsivky centrické a penátní, skrytěnky, zelené řasy či krásnoočka. Mikrobiologické vyšetření sice vykazuje – slovy expertízy – výbornou jakost, ale sinice překročily druhý sledovaný stupeň a chlorofyl první stupeň.

„Informace o červnovém měření i s přesnými hodnotami najdou zájemci přímo ve vývěsce na Laguně. Další testy necháme dělat v průběhu července a srpna,“ potvrdila Martina Haluzíková z technických služeb.

18.6.2021 10:07:13 | přečteno 1787x | Bc. Lenka Chalupová

Za den: 20074