Most na Osmeku se na čtyři měsíce uzavře, auta budou jezdit přes Výstaviště

most - Osmek

Sto dvacet jedna dnů bude trvat oprava mostu přes mlýnský náhod Strhanec - v ulici Osmek. Poslední řidiči se po konstrukci projedou v úterý 6. července, následující den se most až do 5. listopadu uzavře, znemožněn bude průjezd na Velkou Dlážku i do ulice Za Mlýnem. Zástupci města se dohodli s majiteli Výstaviště, že objízdná trasa pro vozidla do 3 a půl tuny povede přes jejich areál.

„Nikdo nepochybuje, že další uzavírka přinese městu komplikace, nicméně oprava se kvůli několika přerovským dopravním stavbám už dvakrát odkládala, a teď je z hlediska bezpečnosti už nezbytné starý most vyměnit za nový,“ konstatoval radní pro dopravu Tomáš Navrátil.

Most, který se nachází v blízkosti hlavního sídla přerovské Policie, je havarijní. Jeho hlavní závadou je nefunkční izolace, degradace betonu, korodující výztuže nosné konstrukce, nedostatečný záchytný systém i malá únosnost. V průběhu prázdnin přijdou na řadu práce, které popisuje radní Michal Zácha: „Dojde k odstranění mostního svršku až na nosnou konstrukci, pak přijde na řadu její odbourání a snížení stávajících opěr, zřízení nových železobetonových nízkých úložných prahů za stávajícími opěrami. Z projektu vyplývá, že bude nutné vyrobit i atypické železobetonové nosníky.“ Za nový most dá Olomoucký kraj, který je investorem stavby, 8 a půl milionu korun.

Radní dnes schválili smlouvu mezi městem a majiteli Výstaviště - město bude firmám Emos a Norsol platit za tento vstřícný krok 75 tisíc korun měsíčně. „Jednání jsem s majiteli vedl delší dobu a jsem rád, že jsme se domluvili. Nebýt této dohody, dopravní situace v Přerově by se ještě více vyhrotila,“ uvedl na závěr radní Zácha.

Foto: V Přerově se aktuálně buduje několik dopravních staveb. Před nádražím se staví průpich - uzavírka je v této lokalitě plánována do konce letošního roku. Do posledního září má být uzavřena křižovatka propojující ulice Velká Dlážka, Polní a Lipnická, kde se staví kruhový objezd. A zneprůjezdněna je rovněž Wurmova ulice, kde Vodovody a kanalizace Přerov provádějí výměnu potrubí. Ve středu 7. července se na čtyři měsíce uzavře i tento most na Osmeku (na snímku).
24.6.2021 12:32:02 | přečteno 2082x | Bc. Lenka Chalupová