Stovky domácností na Přerovsku a Hranicku se už napojují na novou splaškovou kanalizaci

Čistička Čekyně

Poklepem základního kamene začala před rokem a půl stavba splaškové kanalizace pro přerovskou místní část Čekyně, obec Dolní Újezd a její části Skoky a Staměřice – a hranickou část Lhotka. V minulých dnech byla stavba za 168 milionů 600 tisíc korun zdárně dokončena a předána občanům k užívání. Akciová společnost Vodovody a kanalizace Přerov, která je investorem, získala na akci dotaci ve výši 92 a půl milionu korun.

Položeno bylo více než 17 kilometrů nového potrubí, postaveny desítky revizních betonových i plastových šachet, vybudováno téměř 600 přípojek „Všechny obce byly stavbou výrazně zasaženy, silnice byly rozkopány, zkomplikovala se doprava, prášilo se – ale dnes máme hotovo a troufám si říct, že za trochu nepohodlí výstavba stála,“ říká předseda představenstva společnosti VaK Přerov a radní města Michal Zácha. Připomněl, že cílem bylo odvedení odpadních vod od občanů a jejich vyčištění v nových čističkách odpadních vod, které vznikly v Čekyni na Přerovsku a ve Lhotce na Hranicku – a také odvedení odpadních vod z Dolního Újezdu do stávající čističky v Lipníku nad Bečvou. „Čistička v Čekyni je vybudována pro 1200 obyvatel a v budoucnu umožní napojení odpadních vod i ze sousedních Penčic, pro které je připravena část výtlačného potrubí. V současné době probíhá postupné napojování jednotlivých nemovitostí,“ doplnil ředitel přerovské společnosti VaK Miroslav Dundálek.

Vodovody a kanalizace Přerov, které se na konci léta roku 2019 pustily do stavby splaškové kanalizace, rozjely o rok později i další významnou investici. „Vloni v létě jsme se pustili do výstavby nové sušárny pro odpadní kal z čištění odpadních vod. Stavba za 180 milionů korun má být hotová do konce července letošního roku,“ vzpomněl Zácha. Sušárna se staví v areálu čistírny odpadních vod, která se nachází v blízkosti přerovské místní části Henčlov a  bude zpracovávat kal i z dalších čistíren v Hranicích, Lipníku a Kojetíně, odkud budou odvodněné kaly dováženy k vysušení. Následně bude usušený kal předáván k energetickému využití.

Foto 1: Takto probíhala stavba v Čekyni.

Foto 2: Čistírna odpadních vod, která se nachází v Čekyni, je vybudována jako dvoupodlažní budova. Uvnitř se nachází místnost pro obsluhu, sociální zařízení a elektrorozvodna, dmychárna a místnost mechanického přečištění. Součástí je i místnost biologického čištění, která je přístupná po obslužné lávce. V suterénu jsou umístěny technologické nádrže čistírenské linky.

Foto 3: Čistírna odpadních vod ve Lhotce.

Čistírny odpadních vod, kanalizace

Stavba kanalizace v Čekyni