Na odstraňování následků ekologické nehody dostanou rybáři od města sto tisíc

Řeka Bečva

Na likvidaci škod po ekologické havárii, která vloni na podzim postihla Bečvu, dostanou rybáři od Přerova sto tisíc korun. O dotaci dnes rozhodla rada města, konečné slovo bude ještě na straně zastupitelů – a s jejich podporou lze počítat, protože sami pověřili radní, aby zajistili finanční krytí této dotace.

Čtyřicet kilometrů toku – od Valašského Meziříčí po Přerov – bylo zasaženo kyanidem, došlo k poškození celého vodního biotopu a podmínek pro všechny na vodu vázané organismy. Viník nebyl dosud pojmenován, a zatímco se po něm tři čtvrtě roku pátrá, rybáři se musejí potýkat s důsledky. „Odhad škod jen na rybí obsádce, včetně nákladů na likvidaci uhynulých ryb, jde do milionů korun. Víme, že naše podpora není závratná, ale rybářům zcela jistě pomůže,“ konstatovala náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Rybáři souhlasili s tím, že podmínkou čerpání peněz z kasy města je zajištění spoluúčasti ve výši 30 procent - z jejich zdrojů tedy půjde do opatření 33 tisíc korun. „Byli obeznámeni i s tím, že peníze dostanou na opatření, která realizovali nebo budou realizovat v letošním roce. Město jim nemůže zpětně hradit to, co už dělali vloni,“ podotkla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

S obdobnou pomocí přispěchala na pomoc Českému rybářskému svazu i další města – konkrétně Zlín, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Lipník nad Bečvou. Rybáři také založili transparentní účet, kam mohou drobní dárci, firmy a spolky posílat příspěvky na pokrytí vzniklých škod.

26.5.2021 12:46:25 | přečteno 635x | Bc. Lenka Chalupová