Přerov čeká třídenní hodování. Bude se hrát, zpívat, křtít, promítat i nakupovat na jarmarku

hody

Tradiční Svatovavřinecké hody se uskuteční už tento týden – od pátku do neděle. Největším tahákem budou vystoupení hudebních hvězd zpěvačky Anny K. a písničkáře Pokáče. Kapela Pirillo zase v rámci svého pátečního koncertu pokřtí nové CD. Chybět nebude ani tradiční nedělní historický jarmark na Horním náměstí a hodová mše svatá v kostele svatého Vavřince. Také Galerie města Přerova si připravila program - zve návštěvníky na Hanácky nebe.

Pátek 6. srpna

Hodový program začíná už odpoledne v pátek 6. srpna, a to úderem páté hodiny. Na Masarykově náměstí se mohou nejen Přerované těšit hned na tři koncerty. Jako první zahraje oblíbená místní skupina Re-Vox. Od sedmi večer bude pódium patřit hardrockové kapele Limetall, kterou založili bývalí členové ostravského Citronu v čele s kytaristou Jaroslavem Bartoněm a baskytaristou Václavem Vlasákem. Večer uzavře přerovská legenda Pirillo, která začne hrát úderem 21. hodiny. „Jarda Bartoň a Vašek Vlasák pak společně s námi pokřtí naše nové cédéčko, samozřejmě jako správní rockeři nebudeme křtít žádným šampaňským, ale pořádným rumem. Doufáme, že to s námi přijdou Přerované oslavit,“ pozval na koncert kapely Pirillo kytarista Jaroslav Macíček.

V Galerii města Přerova na Horním náměstí se v 17 hodin uskuteční vernisáž hodové výstavy – Hanácky nebe. „Hody byly u nás na Hané vždycky velkou událostí, takže jsme rádi, že máme možnost připravit právě hodovou výstavu. Kromě tradičních ukázek toho, jak a proč se na Hané hody slavily a slaví, na výstavě uvidíte také přerovské slavnostní i pracovní kroje. Některé z nich budou prezentovat i droboučké panenky s věrnými replikami krojů,“ řekla Magda Barboříková z Folklorního souboru Haná Přerov, který výstavu pro Galerii města Přerova připravoval.

Sobota 7. srpna

Koncertní maraton bude pokračovat i v sobotu 7. srpna od desáté hodiny dopoledne. Návštěvníky čekají dopoledne domácí Šediváci, odpoledne pak Kameron (v 15 hod.) a Arrhythmia (v 19 hod.). V sedm večer vystoupí na pódiu ostravská skupina Buty, o dvě hodiny později uzavře program hudební uskupení Legendy se vrací, které ve svém nezaměnitelném podání zahraje nejznámější rockové hity.

Neděle 8. dubna

V neděli 8. srpna v 10 hodin zahájí program na Masarykově náměstí cimbálová muzika Primáš. Slavnostní hodové poselství lidem přednese o půl jedenácté děkan P. Josef Rosenberg a primátor města Petr Měřínský. Od jedné hodiny odpoledne bude náměstí opět patřit hudbě. Nejprve zahraje Academic Jazz Band, poté – od tří hodin – rozezpívá přerovské publikum písničkář Pokáč. Vrcholem Svatovavřineckých hodů bude koncert oblíbené zpěvačky Anny. K, který začne o půl šesté.

Horní náměstí bude v neděli patřit tradičnímu historickému jarmarku, který začne v deset hodin ráno a potrvá až do pěti odpoledne. „S ohledem na situaci bylo jarmark docela obtížné zorganizovat, někteří trhovci totiž kvůli lockdownu úplně skončili. Nabídka bude ale i tak pestrá. Lidé si budou moci nakoupit řemeslné výrobky z kůže, textilu, keramiku, dřevěné hračky, ale i pochutiny,“ přiblížila nabídku jarmarku Renata Tšponová ze spolku Anima Historica. Jarmark bude jako už tradičně doprovázet bohatý kulturní program. „Lidé se mohou těšit na kejklíře, šermíře, provazochodkyni, tanečnice i dobovou hudbu. Přijedou hosté i ze zahraničí. Pod hradbami bude zejména na děti čekat alchymista Bavor a knihtiskař Janez Rozman se svými dílničkami. Připraveny jsou pro ně i slasti útrpného práva,“ doplnil historický program Petr Pedro Novotný z šermířské skupiny Markus M – Přerov, která jej letos organizuje.

Hody, zasvěcené svatému Vavřinci, jsou především církevním svátkem. Přerovská farnost zve do kostela svatého Vavřince na hodovou mši svatou, která se bude konat v neděli v 9 a následně v 10.30 hodin. V 15 hodin je v plánu adorace a svátost požehnání, o půl hodiny pak novokněžské požehnání. Od čtyř hodin odpoledne je na farské zahradě přichystáno hodové posezení.

Do programu se zapojí i kino Hvězda. „Zájemci si ve dvou termínech budou moci společně s našimi průvodci prohlédnout protiatomový kryt a jeho technické zázemí. V deset hodin dopoledne je čeká film dokument Do krytů, Přerove. Odpoledne budeme promítat dokumentární film Přerovské povstání… 75 let poté, české filmy Gump – Pes, který naučil lidi žít a Matky. Večer hodový program zakončí Sebevražedný oddíl,“ vyjmenovala vedoucí přerovského kina Svatava Měrková.

2.8.2021 12:48:22 | přečteno 1632x | Bc. Lenka Chalupová