U sochy Jana Amose Komenského se bude vzpomínat na českého velikána

Jan Amos Komenský

430let od narození Jana Amose Komenskéhosi připomenou v pondělí 28. března zástupci města Přerova a Muzea Komenského. Pietní akt se uskuteční od půl třetí u sochy Učitele národů, která se nachází v parčíku před evangelickým kostelem.

Jan Amos Komenský se narodil na jihovýchodní Moravě – s Přerovem je ale jeho jméno pevně spjato.  Studoval tu v letech 1605 až 1608 a po návratu ze zahraničních studií na zdejší bratrské škole sám v letech 1614 až 1618 učil. V Přerově se také oženil se svou první ženou Mandalenou a významné bylo i jeho přátelství s majitelem přerovského zámku Karlem starším ze Žerotína. „Na vzpomínkovém aktu si připomeneme osobnost tohoto významného českého myslitele, filozofa, spisovatele a pedagoga, jehož myšlenky byly ve své době průlomové až revoluční,“ řekl primátor města Petr Měřínský.

Na počest Jana Amose Komenského vyhlásilo město rovněž výtvarnou a literární soutěž, která končí 1. dubna a zapojit se do ní mohou všechny věkové kategorie. „Od dětí z mateřských škol a prvního stupně základních škol očekáváme obrázky na téma: Čím chci být, až budu dospělý. Žáci druhého stupně a studenti středních škol mají možnost odevzdat literární práci na téma: Píše se rok 2022 a Jan Amos Komenský přijíždí do Přerova. A dospělí mohou ve svých příspěvcích vzpomínat na školní léta,“ připomněl náměstek Petr Kouba.

Více k soutěži je v této tiskové zprávě

23.3.2022 9:16:04 | přečteno 401x | Bc. Lenka Chalupová