Od koncertů přes jarmark až po kejklíře a šermíře. Svatovavřinecké hody budou veselé

Svatovavřinecké hody

Už za dva týdny ovládne Přerov hodové veselí. Hody se budou slavit od pátku 5. do neděle 7. srpna a na návštěvníky čekají koncerty, výstava, historický průvod, dobový jarmark i hodová mše svatá v kostele svatého Vavřince.  V této podobě slaví Přerované své hody rovných dvacet let.

Letošní slavnosti uvede vernisáž výstavy světoznámého fotografa Jindřicha Štreita, který vloni a letos fotil občany města do unikátní série nazvané Lidé Přerova. Ta bude poprvé k vidění v Galerii města Přerova na Horním náměstí v pátek 5. srpna od 17 hodin, kde bude i pokřtěn kalendář pro rok 2023, který umělecký fotograf nafotil v ulicích města, na kulturních, společenských i sportovních akcích, v podnicích a také v domácnostech.  Ve stejný čas pak vystoupí na Masarykově náměstí Speciál Věry Špinarové, po něm přijde na pódium kapela Kern a o půl desáté zakončí první hodový den koncert Petra Koláře.

Bohatý na vystoupení umělců bude i sobotní program, který v deset hodin zahájí Šediváci, od dvou hodin odpoledne bude hrát Kameron, od čtyř pak Mňága a Žďorp, od půl sedmé Arrhytmia a v devět to rozbalí Penzistor. „Program si připravilo i Městské informační centrum, které od deseti hodin pořádá pro zájemce prohlídku nazvanou Archeologie v kostce. Ta bude spojená i s prezentací archeologického výzkumu na farní zahradě v Předmostí,“ doplnil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Neděle se ponese nejen v duchu hudby, která bude od až do podvečerních hodin znít na Masarykově náměstí, ale také v duchu historických slavností na Horním náměstí. „V deset hodin zahájí hodový den Cimbálová muzika Primáš, pak náměstím TGM projde historický průvod a následně z pódia promluví primátor města Petr Měřínský a děkan přerovské farnosti Josef Rosenberg,“ nastínil Jaroslav Macíček. Program tu bude následně pokračovat od jedné hodiny, kdy vystoupí Academic Jazz Band, Děda Mládek Illegal Band a o půl šesté odehraje poslední hodový koncert Argema. Paralelně bude po celou dobu program i na Horním náměstí, kde se návštěvníci od deseti ráno do pěti odpoledne mohou těšit na historický jarmark, k poslechu a vidění budou doboví muzikanti, divadelníci, šermíři, kejklíři, sokolníci i řemeslníci.

Nedílnou součástí hodů budou i mše v kostele svatého Vavřince, které se uskuteční v neděli 7. srpna v devět hodin a pak o půl jedenácté. Následovat bude ve dvě hodiny po poledni adorace a svátostní požehnání v kostele a ve tři hodiny zahraje na farní zahradě Moravská Veselka.  „Na hody přijedou také naši hosté z partnerských měst. Přivítáme delegace z Čech, Polska, Ukrajiny a Černé Hory,“ podotkla na závěr Pavla Roubalíková z přerovského magistrátu.

20.7.2022 12:51:23 | přečteno 2306x | Bc. Lenka Chalupová