I letos musejí organizátoři akcí dát vědět, kdy chtějí rušit noční klid

Pirillo

Kdo chce v Přerově a jeho místních částech rušit po desáté hodině noční klid třeba hodovou zábavou, pivním festivalem nebo letním kinem, musí to do konce února oznámit městu. To opět vyzývá pořadatele k nahlášení svých akcí, neboť se bude aktualizovat hluková vyhláška.

První vyhláška byla vydána v roce 2017. Za tu dobu si organizátoři zvykli, že když chtějí prodloužit svou akci do pozdních nočních hodin, musejí požádat zastupitele o povolení. „V žádosti je třeba uvést název akce, termín a místo konání, předpokládaný počet účastníků, význam akce a vymezení doby jejího konání - tedy do kdy žádají o výjimku z doby nočního klidu,“ nastínila právnička města Jana Hrubá. Připomněla, že se nemůže jednat o žádnou soukromou oslavu – třeba narozenin nebo svatby – ale musí jít o pravidelné, významné a opakující se akce jako jsou například hudební festivaly, pivní slavnosti, velké sportovní události či hodové zábavy. Žádosti je možno směřovat na adresu magistrátu se sídlem v Bratrské ulici 34.

„Celkem je ve vyhlášce už předem schváleno 55 pravidelných akcí - většina z nich jsou menší slavnosti v místních částech. I pořadatelé tradičních zábav či oslav ale musejí dát vědět městu, kdy přesně se akce budou konat,“ podotkla Jana Hrubá. Výjimky, odsouhlasené zastupiteli města, bývají před konáním akce uveřejněny na úřední desce a na webových stránkách města, kde se s nimi může každý seznámit. „Občas se stává, že si lidé stěžují, že je hudební produkce pořádaná třeba na Výstavišti v noci rušila, ale pokud má organizátor schválenou výjimku, není to nic proti ničemu. Pokud by ale výjimku vyjednanou neměl, měl by problém, protože rušení nočního klidu by mohlo být řešeno v přestupkovém řízení,“ vysvětlila na závěr vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Foto: Kdo chce pořádat v Přerově a místních částech venkovní akci i po 22. hodině, musí to nahlásit městu.

11.1.2022 13:38:32 | přečteno 418x | Bc. Lenka Chalupová

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově