Lednové a únorové jedničky a dvojky lákají snoubence ke vstupu do manželství

Svatba v parku Michalov

Dva magické, nebo možná jen číselně zajímavé termíny zaujaly přerovské zájemce o svatbu. „V letošním roce jsme zaznamenali zvýšený zájem o termíny 22. 1. 2022 a 22. 2. 2022, i když obecně bývá nejvíce sňatků uzavřeno od dubna do září,“ potvrdila vedoucí matriky Marta Dostalová. Připomněla rovněž, že v loňském roce vstoupilo v Přerově do manželství více párů než v tom předešlém – v roce 2021 zajistilo město 143 obřadů, zatímco v roce 2020 jich bylo 125.

Největší zájem byl o svatbu ve slavnostní síni přerovského zámku. Snoubenci ale volili i jiná místa – v parku Michalov bylo uzavřeno sedm manželství, na zahradě restaurace U Aničky tři, ve sportovním areálu v Kozlovicích jedno a ve Věžkách také jedno. Dva páry se pak rozhodly pro sňatek ve Výklekách. „Neobvyklé místo pro začátek společného života si vybrali rovněž novomanželé, kteří chtěli oddat v altánku uprostřed rybníka v Tučíně. Vyhověli jsme jim,“ vzpomněla Marta Dostalová.

Radní města už v září odsouhlasili čtyřiačtyřicet oficiálních termínů a svatebních míst pro rok 2022 – v Přerově jsou těmito místy zámecká síň na Horním náměstí 1 a městský park Michalov. „Termíny sňatků byly vybrány tak, aby v daných místech nedošlo ke kolizi s naplánovanými akcemi a snoubenci i svatebčané se nemuseli kvůli tomu potýkat s problémy. Víme například, že letos se má sanovat vlhké zdivo na nádvoří a v suterénních prostorách zámku – máme přislíbeno, že práce by měly být směřovány do mezer mezi obřady, aby neměly vliv na svatby ve schválených termínech,“ podotkla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Připomněla i to, že zhruba deset párů každý rok chce oddat mimo stanovené dny a najdou si v rámci správního obvodu i jiné lokality pro své „ano“. „V Přerově platí, že kdo chce vstoupit do manželství na zámku, neplatí žádný poplatek – na všech ostatních místech uhradí snoubenci jednorázově tisíc korun,“ doplnila matrikářka Marta Dostalová.

I když se vloni počty sňatků mírně navýšily, stále se nedají srovnat se situací třeba před dvaceti a více lety, kdy běžně v Přerově do manželství vstupovalo až 300 párů ročně.

6.1.2022 13:22:09 | přečteno 413x | Bc. Lenka Chalupová

Technické služby města Přerova Kulturní a informační služby města Přerova Teplo Přerov a.s. Městská policie Přerov Sportoviště Přerov s.r.o. Sociální služby města Přerova, p. o. Městská knihovna v Přerově