S bioodpadem od prosince do jara do kompostárny. Gastroodpad: 560 kilogramů za 3 týdny

gastroodpad

Svoz bioodpadu z přerovských ulic končí v pátek 2. prosince. V následujícím týdnu se budou hnědé nádoby svážet ze stanovišť do areálu Technických služeb města Přerova, kde se vyčistí a nachystají na následující sezónu. Kdo nechce, aby odpad rostlinného původu končil v kontejnerech na směsný odpad, má možnost jej odevzdat v kompostárně.

V kontejnerových hnízdech se nachází 146 bio popelnic o objemu 240 litrů, 21 bio kontejnerů o objemu 770 litrů a 100 nádob o objemu 1100 litrů. Kromě toho stojí u rodinných domů v Přerově a v místních částech 3 a půl tisíce menších hnědých nádob. I pro ně letošní svozová sezóna končí – a pracovníci technických služeb doporučují, aby občané po posledním svozu nádoby vymyli a uskladnili na příští rok. „Svoz se obnoví až 3. dubna příštího roku, do té doby mohou Přerované vozit tento odpad do kompostárny,“ řekl náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Přerov má svou kompostárnu od roku 2015 - nachází se čtyři kilometry od města, na území skládky v místní části Žeravice. Její kapacita byla původně projektována na 2 a půl tisíce tun bioodpadu ročně, o rok později už bylo třeba zvýšit kapacitu na 3 a půl tisíce. Jenže se ukázalo, že ani toto navýšení nestačí, proto došlo před třemi lety k rozšíření kompostárny, která dnes ročně zpracovává 6 tisíc tun bioodpadu. Kompost si mohou Přerované odebírat za manipulační poplatek, termíny výdeje bývají vždy zveřejněny na stránkách technických služeb.

560 kilo gastroodpadu za tři týdny

Město má za sebou také první tři týdny zkušebního provozu ve sběru gastroodpadu.

„Přerované mají od listopadu možnost vhazovat gastroodpad rostlinného i živočišného původu do speciálních nádob o objemu 120 litrů. Dvacítka nádob má své stanoviště v ulicích Mikuláškova, Osmek, Seifertova, Sokolská, Svornosti, U Výstaviště, Velká Dlážka a Za Mlýnem,“ připomněl náměstek Dohnal. A odbor majetku už má i první výsledky. „Zatím máme za sebou tři svozy. Ve čtvrtek 3. listopadu bylo v nádobách 190 kilogramů gastroopadu, o týden později to bylo 230 kilo a poslední svoz, který byl 17. listopadu, ukázal na váze 140 kilogramů,“ upřesnila Eva Kousalová z přerovského magistrátu. Připomněla, že pro tento druh odpadu není žádné omezení, takže Přerované mohou zbytky jídel do připravených nádob odkládat i v průběhu zimy. Gastroodpad bude využit pro výrobu obnovitelné elektřiny, tepla a biometanu v bioplynových stanicích.

Foto 1: V pondělí 5. prosince začnou pracovníci Technických služeb města Přerova odvážet hnědé nádoby z přerovských ulic. Zpět se vrátí až na jaře.

Foto 2: Za tři týdny uložili občané do nádob na gastroodpad 560 kilogramů zbytků jídla. Předpokladem je, že by se mělo město Přerov dostat na průměrnou hmotnost odpadu v jedné nádobě ve výši 20 kilogramů. Prozatím je průměr 9,3 kilo.

Nádoby na odpad

Kontejner na rostlinný odpad (foto 1)

Nádoba na gastroodpad (foto 2)

22.11.2022 15:14:03 | přečteno 441x | Bc. Lenka Chalupová