U silnice v centru Přerova budou vonět levandule, doplní je trvalky a letničky

záhony

Tři sta čtyřicet levandulí a dvě stovky keřů ptačího zobu bylo v listopadu vysazeno do záhonků v blízkosti silnice a cyklostezky v Palackého ulici. Růst a vonět tak budou v těsném sousedství jedné z nejfrekventovanějších komunikací. Další úpravy prostoru mají pokračovat v příštím roce.

„Levandule byly vybrány proto, že velmi dobře snáší sucho a daří se jim v místech, kde praží slunce. A z ptačího zobu se bude tvarovat živý plot,“ uvedl náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal. Připomněl, že se nejedná pouze o zkrášlování okolí komunikace - výsadba má totiž sloužit i pro zlepšení klimatických a i hygienických podmínek. „V Palackého ulici nelze s ohledem na husté inženýrské sítě a jejich ochranná pásma zajistit výsadbu stromů, proto se snažíme vysázet alespoň keřovité dřeviny,“ vysvětlil náměstek Dohnal. V příštím roce na jaře půjdou do záhonků u silnice také trvalky, okrasné trávy a letničky, celá Palackého ulice tak bude barevná a voňavá - navzdory tomu, kolik aut tudy denně projede.

Zdobit ulice květinami je v posledních letech trendem Přerova. Na Masarykově náměstí se „zabydlely“ muškátové pyramidy, k nimž letos přibyly nové mobilní nádoby s květinami, které byly součástí mlžných bran. V ulici Jateční a na náměstí Přerovského povstání byly záhony osázeny letničkami – a na Spálenci a na kruhovém objezdu v Želatovské ulici kvetly lilie.

Foto: Záhonky mezi silnicí a cyklostezkou v Palackého ulici.

Záhony v Palackého ulici

Nové záhony v ulici Palackého