Místo „mama taxi“ by měly děti šlapat do školy po svých. Aspoň příští týden

Pěšky do školy

Pěšky pošlapou do školy příští týden přerovští školáci. Šest místních základních škol se totiž od 18. do 22. září zapojí do celostátní výzvy Pěšky do školy, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které za vzděláním přicházejí „po svých“.  Akce se koná v rámci Evropského týdne mobility.

„K cestě do školy mohou školáci využít i další ekologické alternativy – jízdní kolo, koloběžku nebo městskou hromadnou dopravu. Jednoduše jde o to, aby byla snížena dopravní zátěž. Tímto vyzýváme i rodiče, aby se pokusili omezit dopravu svých potomků autem až před školu,“ řekl radní pro školství Michal Zácha. Nepovinnou součástí výzvy je také soutěž Pěšky do školy, do které se zaregistrovalo celkem 66 týmů z přerovských základních škol. „Soutěž nehodnotí množství nachozených kilometrů, ale pravidelnost aktivního způsobu dopravy. Účast je bodována a ti nejúspěšnější mohou získat různé ceny třeba v podobě sportovního vybavení, poukazu na zážitkový dárek pro celou třídu, svačinkových balíčků od sponzorů soutěže a podobně,“ podotkla vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová. Školáci budou v rámci týdne absolvovat i doprovodné aktivity – jako například projektové výukové hodiny zaměřené na téma bezpečnost v silničním provozu, ekologie a výhody zdravého pohybu.

Také další týden bude pro přerovské školáky ve znamení ekologie. V úterý 26. a ve středu 27. září se děti zúčastní v Kině Hvězda „Kouzelné odpadové talkshow“, která jim má předat informace o správném nakládání s odpady. „V programu vystoupí úspěšný mladý kouzelník a úřadující mistr České republiky v moderní magii Adam Kotinský, který dětem z prvního stupně zábavnou formou vysvětlí základy třídění,“ konstatoval náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Foto: Cílem akce Pěšky do školy je motivovat školáky k aktivnímu pohybu, snížit podíl individuální automobilové dopravy v okolí škol a tím přispět k čistému ovzduší. Akce se v Přerově zúčastní tyto školy: ZŠ Za Mlýnem, ZŠ U Tenisu, ZŠ Boženy Němcové, ZŠ Svisle, ZŠ J. A. Komenského a ZŠ Želatovská.

15.9.2023 11:18:55 | přečteno 924x | Bc. Lenka Chalupová

Online návštěvníků: 2037