TZ - Bible a Rembrandt

Galerii města zaplní grafiky Rembrandta a staré bible

Více než 150 exponátů různých druhů biblí v 80 jazycích a dialektech představí unikátní putovní výstava Bible včera, dnes a zítra, která zaplní prostory Galerie města Přerova na Horním náměstí od 14. do 24. Března. Výstavní síň bude zároveň prezentovat reprodukce grafických listů slavného holandského mistra Rembrandta van Rijn pod názvem Bible očima Rembrandta.

Kromě dvou nejstarších biblí z let 1549 a 1556 budou k vidění další různá vydání zmíněné „knihy knih“, dále kancionály, zpěvníky, modlitební knížky, obrázkové bible a biblické příběhy pro děti a mládež, mapy nebo zajímavé studijní materiály. „Světovým unikátem je bible v 66 jazycích - každá biblická kniha v jednom jazyce. Z dalších zajímavostí lze například jmenovat Melantrichovy bible, bibli a kancionál v řeči černošského kmene Zulu, v esperantu, ve vietnamštině, hebrejskou a řeckou bibli nebo biblické příběhy v romštině,“ zve k prohlídce expozice pořadatel putovní výstavy Petr Hamrozi. V Přerově bude k vidění například i ruční přepis Evangelia podle Marka na cigaretový papírek, vytvořený politickým vězněm v roce 1958 nebo svitek Tóry (5 knih Mojžíšových) přímo z Izraele. Pro zájemce jsou připraveny tematické přednášky.

Druhá linie výstavy se ponese v duchu výtvarném. Expozice Bible očima Rembrandta představí život a hlavně dílo slavného mistra. K vidění budou desítky grafik jednoho z nejvýznamnějších světových malířů. „Převážně půjde o biblické motivy, ale návštěvníci se mohou těšit i na krajiny, portréty či autoportrét,“ zve Hamrozi.

Putovní výstava započala svou pouť před rokem v Českém Těšíně, do Přerova přijede z nedalekého Lipníka nad Bečvou.

Bible očima Rembrandta

Lada Galová, Galerie města Přerova

9.3.2011 9:47:46 | přečteno 2167x | webmaster

Navigace