TZ - Antonín Lukavský v Přerově nabídne svůj Balanc

Postavy v projekci by mohl být shrnující podtitul výstavy moravského malíře Antonína Lukavského, který bude svou nejnovější tvorbu prezentovat v Galerii města Přerova po celý říjen.

Figurální náměty v převážně geometrickém prostoru, rozmanitá paleta barev, smysl pro výstižnou zkratku a malířův nezaměnitelný rukopis, charakteristický prolínáním reality se světem fantazie. Přesně taková bude expozice čítající 26 rozměrných olejů, která městskou galerii ovládne od 26. září do 29. října.

Antonín Lukavský, rodák z Hradce Králové, je původním  povoláním stavební inženýr. Navzdory tomu jej dlouhá léta živí obrazová tvorba. Jeho první oleje se datují už z dob studia na lipnické průmyslovce, kdy mu byl vzorem jeho učitel Pavel Kotas. „Nechci svou tvorbou jen bavit, ale vést diváka i k zamyšlení. Všímám si třeba  lidských nešvarů, dětské naivity, velké téma je pro mě i manipulace lidí navzájem nebo kritika postmoderní komunikace,“ říká Lukavský.

Na svém kontě má desítky výstav jak v České republice, tak ve světě. Jeho obrazy byly k vidění například  v Paříži, Salcburku, Curychu, Innsbrucku nebo Hannoveru. Malíř žije a pracuje v Těšíkově na Šternberksku. Vernisáž, která nabídne pohled do nejnovější autorovy tvorby, se uskuteční ve čtvrtek 26. září v 17 hodin, o úvodní slovo se postará olomoucký galerista Libor Gronský.

Lada Galová, Galerie města Přerova

24.9.2013 9:17:06 | přečteno 2246x | Galerie města Přerova