TZ - Galerie představí koláže Vladimíra Noska, tvorbu inspirovanou fenomenálním Jiřím Kolářem

Vladimír Nosek

Výstavu věnovanou odkazu fenomenálního výtvarníka Jiřího Koláře, od jehož úmrtí letos uplyne dvacet let, nabídne v červnu a červenci Galerie města Přerova. Koláže tohoto významného umělce inspirovaly Vladimíra Noska, autora vystavených exponátů, v jeho umělecké tvorbě v posledních letech.

Vladimír Nosek, který v Přerově vystavoval už v roce 2015, se v posledním desetiletí věnuje především klasické koláži ve velmi osobitém pojetí s nezaměnitelným rukopisem. Pracuje s geometrií a grafickým citem, které občas oživí surrealistickým prvkem nebo avantgardním motivem. Prvotně rozrůzněné koláže postupně vystřídaly ucelené soubory pevně svázané tématem i způsobem zpracování.  „Vladimír Nosek stále více inklinuje k abstraktnímu zobrazení s využitím pruhů v horizontálách a vertikálách v kombinaci s dalšími geometrickými tvary, především pak kružnicemi. Společným rysem zůstává barevná střídmost, grafická preciznost a ucelená kompozice,“ zve na tvorbu Vladimíra Noska kurátorka výstavy Lada Galová.

Výstava představuje výběr koláží z posledních let, především ze souborů ... a zase to jablko ( 2018 – 2020 ), Nálady ( 2016 – 2017 ), Imaginace ( 2018 – 2021 ),  Horizontály a vertikály ( 2019 ), Red point ( 2020 – 2021 ), Modrá je dobrá ( 2021 ), Siluety ( 2021 ), Fragmenty ( 2022 ), In Time (2022 ) a Na hranici světla (2022 ).  „Tento poslední  soubor představuje propojení stříkaného akrylu s koláží  a přináší v mé tvorbě nový prvek. Lehce připomíná avantgardu první poloviny 19. století, především pak směr geometrické abstrakce,“ přiblížil používanou výtvarnou techniku koláž – akryl autor Vladimír Nosek.

Umělec žije v Jindřichově Hradci, je členem Asociace jihočeských výtvarníků, jeho tvorba je zastoupena v mnoha galeriích a soukromých sbírkách. Uspořádal více než 130 výstav, je držitelem několika ocenění (například cena Intersalonu 2021), účastní se rovněž i charitativních projektů a dobročinných aukcí.

Vernisáž se uskuteční v Galerii města Přerova na Horním náměstí ve čtvrtek 9. června v 17 hodin, o hudební doprovod se postará duo Kateřina a Petr Stojanovi. Výstava potrvá do 31. července, v pátek 5. srpna ji vystřídá soubor fotografií o životě města Přerova, jehož autorem je nestor české dokumentární fotografie profesor Jindřich Štreit.

17.5.2022 9:39:17 | přečteno 299x | Galerie města Přerova

Navigace