TZ - Jarní náměstí oživí kraslicovník, výstava Velikonoční salon v Emosu i dechovka

Velikonoce 2022 plakat

Náměstí se promění ve velikonoční salon. Do velikonočního hávu se od začátku dubna oděje celé náměstí TGM v Přerově. Oživit centrum města na jaře se rozhodly Kulturní a informační služby města Přerova ve spolupráci se Střediskem volného času ATLAS a BIOS Přerov. To zde totiž pořádá tradiční Velikonoční salon, netradičně přemístěný z Městského domu za výlohy bývalé prodejny v budově TGM 16. Společně s výstavou velikonočních tradic a řemesel ožije přerovské náměstí i kraslicovníkem, který bude společným dílem všech zručných obyvatel města.

„Pokračujeme v trendu nabídnout Přerovanům tzv. krásu z chodníku, tedy pohledově přístupnou výstavu 24 hodin denně. Současnou expozici k desátému výroční existence Nadačního fondu Blues nad Bečvou krátkodobě doplní prezentace velikonočních obyčejů ze sbírek přerovského Střediska volného času Atlas a jeho spolupracovníků,“ uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová, která provizorní výstavní plochu na náměstí TGM provozuje.

K vidění tam budou různé druhy a tvary velikonočních pomlázek a kraslic, tradiční i netradiční výrobky ze šustí či slámy, drobná keramika, jarní květiny, naklíčené osivo, drátované velikonoční ozdoby, modrotisk, ošatky, mašle a možná i ukázky pečiva.  „Nabídneme kraslice vyráběné speciálními technikami, k vidění budou batikované, škrábané, slámové, děrované, obháčkovaná i drátovaná vajíčka i méně známé techniky. Třeba vyfouknutá vejce leptaná v zelové vodě nebo jiné pracné, avšak nádherné staré postupy,“ zve na výstavu Daniela Hrdličková ze SVČ Atlas.  „Pravidelně k nám do Atlasu nebo do Městského domu na Velikonoční salon chodí děti z přerovských základních i mateřských škol a přijíždějí i návštěvníci z okolních vesnic. Letos si toto všechno budou moci příchozí prohlédnout po 24 hodin denně i ve výlohách,“ dodala Hrdličková. Výstava bude totiž speciálně nasvětlena pro noční  vidění, potrvá od 9. do 20. dubna.

Symbolické „otevření“ velikonočního náměstí je naplánováno na neděli 10. dubna, kdy zde oživí program svým vystoupením ve 14 hodin Dechový orchestr Haná Přerov.

Velikonoce 2022 - kraslicovník, obrázek se otevře v novém okně

17.3.2022 13:59:25 | přečteno 263x | Galerie města Přerova