TZ - Výlohy na náměstí zaplní betlémy Stanislava Dostála

Vánoce TGM 2022

Raritním kouskem bude ten tři a půl metru široký.

Vlastní kolem 900 překližkových nebo rozkládacích papírových betlémů. Každoročně ho před adventem oslovují vystavovatelé napříč celou Českou republikou. Realizoval více než tři desítky samostatných výstav, ta největší se uskutečnila v pražské Chvalkovické tvrzi, kde v 7 místnostech dal nahlédnout do života svaté rodiny a ostatních biblických figur prostřednictvím 250 betlémů různých velikostí.

Jen letos ze své rozsáhlé sbírky zapůjčuje snad nejtypičtější vánoční artefakty do Nového Jičína, Hodonína, Konice, na Slezskoostravský hrad. Svůj největší výstavní kousek – tři a půl metru široký Valašský betlém od autora Jana Bačáka, čítající přes 100 dílů, ale vystaví doma v Přerově. Společně s dalšími menšími kousky podtrhne vánoční náladu za výlohami v budově na nám TGM 16.  Své vlastnoručně vyřezané betlémy tam instaluje ve spolupráci s pořádající Galerií města Přerova místní sběratel a přerovský patriot Stanislav Dostál.

„Dalšími autory betlémů, které Přerované uvidí, jsou třeba Jiří Škopek nebo Lukáš Martinka, Jiří Knapovský nebo Věra Priharová. “ informovala vedoucí městské galerie Lada Galová, která alternativní výstavní plochu v bývalé prodejně Emos na náměstí TGM v Přerově provozuje. „Betlémy budou po celý advent i po celé vánoční svátky nasvíceny pro noční podívanou. Chceme, aby duchovně i výtvarně obohatily program na náměstí, kam v prosinci zamíří lidé na vánoční trhy a koncerty,“ dodala Galová.

Sbírání a vyřezávání betlémů se Stanislav Dostál věnuje už přes padesát let. „První betlém jsem vyrobil v roce 1970, to jsem ještě vyřezával na kartonech, k dispozici nebyly žádné pořádné materiály, musel jsem si vystačit s tuhými deskami sešitů nebo se starými krabicemi. Doba vydávání betlémů nepřála,“ zavzpomínal Dostál, který časem přešel na vyřezávání betlémů na překližce.

Po revoluci se tak zpřístupnily možnosti pro výrobu betlémů jak materiální, tak obsahové. „ Dnes se ve specializovaných knihkupectvích vydávají tzv. jesličkové archy, na kterých jsou natištěny figurky a objekty, vystříhám je, nalepím na překližku a vyřežu lupénkovou pilkou,“ vysvětluje postup výroby. Malý betlém mu trvá dvě hodiny, velký zabere i šestinásobek času. „Je potřeba přesně figury nalepit, vyřezat, začistit otřepy a dodělat figurám opěrky tavnou pistolí,“ popisuje nadšeně. Stejně precizně je potřeba opracovat pozadí betlému, domy, ploty, zvířata.

Vedle toho je členem jihomoravské pobočky Českého svazu přátel betlémů a řadí se do první desítky organizovaných českých betlémářů v počtu sesbíraných betlémů. Shromažďuje pohlednice betlémů a všechny materiály o betlémech. Mezi své raritní kousky řadí 2 exempláře. „Velmi si vážím betlému z olivového dřeva, který mi koupil zeť při návštěvě Izraele v Betlémě, a proto ho nazývám betlém z Betléma. Tím druhým je nejmenší betlémek, který vlastním, a jenž se vejde do ořechové skořápky, doplnil.

„Na Přerovsku letos nebude Stanislav Dostál své betlémy vystavovat prvně, v minulosti dotvářely advent v muzeu, husitském kostele nebo některých okolních obcích. Betlémy budou na náměstí k vidění od počátku adventu do konce roku,“ uzavřela Lada Galová.

Výstava betlémů

Betlém