TZ - Výstava ZUŠ po třech letech opět tradičně: Mladí absolventi se vracejí do Galerie města Přerova

ZUS 2022 plakat

Po dlouhé odmlce naváže Galerie města Přerova na tradici a veřejnosti opětovně představí výběr nejzdařilejších studentských prací, vzniklých během uplynulých let docházky každého absolventa Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka v Přerově.  Zastoupeny budou stejně jako v předcovidových letech práce kresebné, malířské, keramické i prostorové.

„Jiné místo, jiný čas, dva ročníky absolventů naráz a hlavně otazník nad jmény vystavovatelů – tak jsme vloni poutali na Absolventskou výstavu zušky, provizorně organizovanou za výlohami budovy Emos na náměstí TGM. Dominovalo jí tehdy mnoho změn způsobených pandemií. Letos můžeme s úlevou konstatovat: svět se vrací k normálu, tradice pokračuje. A znovu půjde o díla nabitá originalitou i mladistvým nábojem,“ uvedla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

Letos absolvuje výtvarný obor ZUŠ 22 dívek a chlapců. „Celkem má výtvarný obor se třemi vyučujícími 248 žáků I. a II. stupně.  Snažili jsme se s žáky zodpovědně vytvořit co nejzajímavější díla, bohužel i tento rok byl poznamenán covidovou pandemií, kdy nám někteří žáci chyběli opakovaně buď kvůli karanténě  nebo sami onemocněli,“ shrnuje situaci vedoucí výtvarného oboru Světlana Lašáková.  Celkově ale podle ní měli nabitý školní rok, prakticky se učilo zpět ve třídách a realizovaly se plány, které se roky před tím nestihly. „Kvůli výstavám Cesta světla očima dětí v Muzeu Komenského v Přerově v březnu tohoto roku a také kvůli výstavě v Senátu na pozvání jeho místopředsedkyně Jitky Seitlové v dubnu jsme nestihli realizovat všechny naše nápady,“ vysvětlila nabitý program Světlana Lašáková.

Nejvíce mladých absolventů, a to jedenáct, letos bude vystavovat ze třídy učitelky Anny Sypěnové. Její absolventi sice nestihli realizovat projekt Sochy v ulicích, ale na společné absolventské téma vytvořili nevšední práce. Dostali zadání Na hlavu a mohli vytvořit cokoli originálního na svou hlavu. Jejich fotky s výrobky budou vystaveny spolu s individuálními projekty každého absolventa na výstavě.

Také Světlana Lašáková zastřešila letošní absolventské téma společnou výzvou, která zní Květinové kreace. „Výchozím a společným materiálem se staly staré deštníky, které žáci přetvářeli ve fantastické květiny a louky. Za pomoci technik kašírování, skládání z papíru i jiných netradičních materiálů a prořezávání dotváří celkový pohled snové krajiny,“ přiblížila originální záměr. Za zmínku podle ní stojí také krásné keramické lodě, které žáci tvořili na výstavu Cesta světla do Muzea Komenského v rámci oslav 430 let od výročí narození J. A. Komenského. „V tomto případě museli žáci přemýšlet prostorově a zkombinovat tvorbu keramiky s tvorbou textilní,“ doplnila Lašáková.

Jinou cestou šel vyučující Radovan Pořízka. „V roce 2020 měl významný český malíř Josef Mánes výročí 200 let od svého narození, proto jsme se rozhodli část absolventských prací zaměřit k tomuto datu. Pro jednu z  prací jsem například zvolil olejomalbu na plátno - portrét Josefa Mánese v kombinaci zachycení segmentu díla, které zná většina Čechů i dost cizinců, a to malovanou část orloje Staroměstské radnice na Staroměstském náměstí v Praze,“ přiblížil Radovan Pořízka, na co všechno se letos můžeme těšit.

Vernisáž Absolventské výstavy se uskuteční v úterý 3. května v 17 hodin, o hudební doprovod se postarají Electric Strings a Black Friday pod vedením Bohdana Mrtvého. Výstava potrvá do 5. června.

TALENTOVÉ ZKOUŠKY DO VÝTVARNÉHO OBORU
Zájemci o studium výtvarného oboru na ZUŠ B. Kozánka Přerov se mohou přihlásit elektronicky přes www.izus.cz. Termín přijímacího řízení je 7. a 8. 6. 2022 na ZUŠ Máchova 10. Přijďte s vyplněnou přihláškou v 15:00-17:00. Informace o oboru na www.zusprerov.cz

14.4.2022 12:02:35 | přečteno 419x | Galerie města Přerova

Navigace